Vangacties zwerfkatten

Het is absoluut nodig om het aantal zwerfkatten te verminderen, zowel voor de openbare netheid als gezondheid. Daarom heeft Stad Roeselare een diervriendelijk zwerfkattenbeleid uitgewerkt, om het aantal zwerfkatten te verminderen.

Hoe melden?

Elke gemeente heeft zijn eigen zwerfkattenbeleid. Ga naar de website van je eigen gemeente. Op de website van de gemeente kan je een melding maken. Na de aanvraag in te dienen zorgt de dienst van de gemeenten ervoor dat dit bij ons terecht komt. Al deze meldingen moeten via de gemeente gebeuren. rechtstreeks ons contacteren heeft geen zin.


Hoe gaat het in zijn werk?

In samenwerking met de steden en gemeentes regio Roeselare, vangt ons dierenasiel de zwerfkatten in gerichte acties met speciale vangkooien. Wij, als dierenasiel regio Roeselare, staan in voor de planning, de coördinatie en de uitvoering van de vangacties. We nemen zelf contact op met jullie en spreken een datum af om de kooi te plaatsen. De vangactie duurt gemiddeld 1 week. De buurt wordt vooraf verwittigd wanneer er een vangactie plaats zal vinden, zodat de huiskatten binnen gehouden kunnen worden.

Gevangen zwerfkatten worden naar de dierenarts gebracht en gecontroleerd op ziektes. Ze worden ook gesteriliseerd of gecastreerd. Daarna worden ze terug uitgezet op dezelfde plaats waar ze gevonden werden. Wanneer je een zwerfkat ziet met een knipje in het oor, wil dit zeggen dat de kat al eerder door ons in orde gezet werd (kater = linkeroor; kattin = rechteroor).
Jonge, te socialiseren kittens worden in het dierenasiel opgenomen om te herplaatsen.

! OPGELET !

Vind je ergens een nestje met kleine kittens? Neem ze zeker niet direct mee, maar hou in de gaten of de mamapoes niet in de buurt is. Vaak is de mamapoes even weg en komt ze na een tijdje terug naar haar kittens. Als je heel zeker bent dat de mamapoes niet meer aanwezig is, dan kan je - na contact - de kittens naar ons asiel brengen en geven wij verdere zorgen.

Ondervind je zelf problemen met zwerfkatten in je buurt? Meld dit aan je gemeente.